Nu har vi drillats och drillats och drillats hela helgen. Oj, vad bra det har varit. Lydnadskursen för fågelhundar började i fredags kväll och fortsatte hela lördag och söndag. Ett gäng på 10 ekipage med allt från
Gammel dansk hönsehund till alla tre settrarna (Engelsk Setter, Irländsk Setter och Gordon Setter) till
Welsh Springer Spaniel. Kursen är inriktad på fågelhundsjakt och vi gick igenom linföring (gå på plats bredvid föraren i koppel), bli sittande (föraren ska kunna gå och gömma sig, andra hundar springa förbi eller ett kull med ripor lätta medans hunden fortfarande sitter), inkallning, apport (hunden ska hämta skjuten ripa på kommando) och avstånds-sitt (hunden ska kommenderas "sitt" när han visat föraren var riporna ligger och sedan "rest" dem för att föraren ska kunna skjuta i lugn och ro). Hundarna fick även se och markera på tamduva. Duva ersätter här ripan, som ju egentligen är det hundarna ska jaga. Här nedan övas det på linföring.
Under linföring ska man göra halt och hunden ska då sätta sig bredvid föraren. Här nedan har ekipaget gjort halt.
Avståndssitt började vi träna genom att höja handen samtidigt som man säger "sitt" och ger beröm. Nedan tränar jag och Kalle på just detta. När han är "klar" ska det räcka att vi höjer handen på 200 m och han ska sätta sig tvärt.
När Kalle fick se en duva nedan blev han helt galen och skulle bara sätta av efter den. Jaktgalen?! Japp! Killen i röd tröja är en av de två instruktörerna vi hade och han håller en vit duva i handen.
Här nedan står hela kursen uppradade för att öva "bli sittande".
Kalle satt fint hela tiden och reste sig inte en enda gång även om andra hundar gjorde det och sprang rakt förbi honom. Där ser man vad all träning vi lagt ner gett resultat! Heja oss! Kalle sitter som nr 2 nedan.
Här ser vi utgångspositionen. Hunden sitter på vänster sida om sin förare.
Jag och Kalle tränar lite på inledande apport-träning nedan. Man ska börja apportträning med att titta på hundens tänder och sedan gå vidare med att lägga tumme och pekfinger bakom hörntänderna fär att sedan lägga en penna i munnen och sist apport-bocken. Apport-träning tar tid och man måste vara väldigt försiktig och hela tiden se att hunden är trygg och kan varje steg innan man går vidare i träningen. Till sist ska man kunna skicka ut hunden på kommandot "apport" och då ska hunden hämta apport-bocken/ripan utan att tugga på den och avlämna när föraren säger "tack". Ser fram emot den dagen vi får till det!
Kursen värvades med teori och praktik vilket var kanonbra. Vi lärde oss en hel massa om hundens beteende och varför den gör si eller så och även en hel del om träning på fjället i den verkliga jakten. Nu ligger vi alla helt däckade här hemma och är mer än nöjda med helgens bedrifter!