Sunday, April 11, 2010

Königsplatz i München

Blev en dag med sightseeing i de nordvästra delarna av München. Här har vi inte varit innan och eftersom vi bor helt sydöst tog vi tunnelbanan hit. Målet var att besöka Königsplatz. Började vår promenad med att titta på statyn som blev rest till minnet av Ludvig I, som var kung i Bayern på 1800-talet. Statyn är det lilla svarta till vänster och rakt fram ligger München Börs. Det var Ludvig som lät uppföra Königsplatz och byggnaderna runt omkring.

Vänder man sig sen om från denna staty kommer de första byggnaderna som han lät bygga och som användes av nazsisterna under Tredje riket. Denna plats blev nazisterna högkvarter för det nationalistiska socialistiska arbetarpartiet och det var här man manifesterade den nazistiska ideologin. Det är två identiska byggnader på vars en sida av gatan. Denna som ses nedan är en av de två och kallades "Fuhrer Building" under nazist-tiden.

När man sen står på "torget" och tittar till höger har man denna byggnad. Den kallas Glyptothek och var museum på Ludvigs tid.

Rakt fram står Propylaea. Ett monument till Ludvigs ära när han blev kung. Inspirerat av Atens Akropolis.

Till vänster står sedan ännu en byggnad som Ludvig lät bygga för att vara ett museum med romersk och grekisk konst och antikviteter. Denna byggnad skadades svårt av bomberna under andra världskriget, men man lät restaurera den och idag är det museum.

Här samlades alltså nazisterna och hade stora militära parader och man kunde nästa känna historiens vingslag. Man har debatterat mycket i München vad man ska göra med denna plats, men än idag står den kvar som innan och man använder byggnaderna som museum, musikskola och teater och även en del konserter hålls här. Mycket intressant och fin plats att besöka.

No comments: